Ongelijkheid In Colombia

‘¡Sí Se Puede!’ -Van internationale solidariteit naar bekroonde documentaire

HET VERHAAL

Het gevaarlijkste land ter wereld voor activisten

De documentaire ‘¡Sí Se Puede!’  - vertaald: Yes we can - werpt een schokkend licht op de realiteit van Colombia, dat wordt beschouwd als het gevaarlijkste land ter wereld voor activisten.

 

Deze film volgt het verhaal van Moisés Báron, een petroleumarbeider in Barrancabermeja, en Nohelia Mendoza en Nellys Simarra, huishoudelijk werkers in Cartagena.

 

De film belicht de vele politieke moorden op activisten en de schrijnende ongelijkheid in Colombia, in contrast met de opkomst van de nieuwe progressieve regering onder leiding van Gustavo Petro.

 

‘¡Sí Se Puede!’  (34 minuten - 2023) is een realisatie van Docwerkers in samenwerking met de Algemene Centrale van het ABVV.

Kijk hier naar de trailer in het Nederlands. Er zijn ook trailers in Frans, Engels en Spaans.

 

Uitdaging

Solidariteit over de grenzen heen

In 2023 maakte de Algemene Centrale van het ABVV plannen voor een lokaal congres in Antwerpen. Daar zouden onder meer de solidariteitsprojecten in Colombia in de kijker worden gezet.

 

Zo rijpte het idee voor een film.

 

"Voor de Algemene Centrale is internationale solidariteit geen holle slogan," zegt Bruno Verlaeckt, voorzitter van de Algemene Centrale Antwerpen - Waasland.  "Onze centrale heeft een rijke traditie van solidariteit met het Colombiaanse volk. Al twintig jaar lang ondersteunen we vakbonden in diverse sectoren met structurele financiële steun. En al die tijd komen we ook op straat om het geweld tegen onze kameraden in Colombia aan te klagen."

 

"Met deze film willen we ook het ruimere publiek laten kennismaken met de situatie in Colombia, en met inspirerende voorbeeld van Moisés, Nohelia en Nellys." aldus Verlaeckt.

 

Resultaat

van congresfilm naar bekroonde documentaire

Op 12 mei 2023 werd ‘¡Sí Se Puede!’  vertoond op het congres van de afdeling Antwerpen-Waasland. Dat de documentaire recht naar het hart ging, was te merken aan de vele emotionele reacties. Vele militanten waren immers zelf al in Colombia geweest en kenden de verhalen persoonlijk.

 

We organiseerden een première in De Cinema in Antwerpen. Daarna publiceerden we de film op een miniwebsite en ontwikkelden een socialmediakit, met visuals en video’s in de juiste formaten.  Er werden vele vertonigen georganiseerd in lokale afdelinden van het ABVV.

 

¡Sí Se Puede!’ leeft verder op internationale filmfestivals. De film won de prijs voor de beste documentaire, op Latin American Film Expo in Chicago. Ook de selectie voor het Festival del Cinema Ibero-Latino Americano di Trieste - het grootste en oudste Latino filmfestival van Europa - is een mooie erkenning. 

 

Dat festivals de docu programmeren, toont dat de film een groter publiek raakt.

Je kan hier de volledige film bekijken in het Nederlands en Frans. Er zijn ook andere taalversies: Engels en Spaans

 

Onze rol in dit project:

creatief concept
research
scenario
strategie
opname
planning en geregel
regie
postproductie
communicatieplan
social media kit
taalversies
organisatie première

Samenwerken? Vertel ons wat je zoekt

Blijf op de hoogte