Qatar Aan de Schelde

Moderne slavernij in de haven van Antwerpen

HET VERHAAL

Een uniek verhaal van verzet

In de zomer van 2022 kwam een enorme zaak van mensenhandel en economische uitbuiting aan het licht, op een werf van chemiereus Borealis in de haven van Antwerpen.

 

174 slachtoffers meldden zich aan. Volgens de Belgische wet moesten zij meteen in bescherming worden genomen. Maar twee maanden na het uitbreken van deze zaak, was er nog altijd geen hulp voor de meeste slachtoffers. Hoe is dit kunnen gebeuren?

 

‘Qatar aan de Schelde’ (26 minuten, 2022) volgt de groep Bengaalse en Turkse arbeiders tijdens hun strijd om erkenning en stelt vragen over de verantwoordelijkheid van bedrijven die hun werk outsourcen via onderaannemingen.

"Deze zaak is een dubbele schending van de mensenrechten: door de werkgever, maar ook de overheid. Die bleef in gebreke door zo lang te wachten met actie."

 

Kati Verstrepen
voorzitter Liga voor de Mensenrechten

Aanpak

Een film over onze buren

Vaak zijn slachtoffers van deze sociale dumping en moderne slavernij onzichtbaar. Omdat hun identiteit beschermd moet worden, en heel vaak omdat ze de weg naar hulpverlening niet vinden.

 

In dit verhaal besloten de gedupeerde arbeiders om op de voorgrond te treden, en hun rechten op te eisen. Dat bood een unieke kans om zichtbaarheid te geven aan een vaak verborgen problematiek. Tegelijk wilden we het verhaal van de arbeiders versterken. We wonen in dezelfde wijken in dezelfde stad, op deze manier konden wij als productiehuis onze maatschappelijke bijdrage leveren.  


In dit filmproject was er dus geen vraag van een bedrijf of organisatie.  ‘Qatar aan de Schelde’, werd met liefde en liters koffie gemaakt tussen onze andere projecten door.

"De film is uniek omdat de arbeiders niet alleen als slachtoffers worden getoond, maar ook laat zien hoe ze zich verenigen om een oplossing af te dwingen.”

 

Luc Cortebeeck
former chair International Labour Organization (ILO)

Resultaat

Moderne slavernij in the picture

‘Qatar aan de Schelde’ werd voorgesteld via een online première, in samenwerking met tientallen vakbondscentrales, middenveldorganisaties en mediaspelers zoals Gazet van Antwerpen, MO* Magazine, Visie en Sampol.

 

Meer dan 1.500 mensen schreven zich in om de première digitaal mee te maken.

 

De aftrap van de campagne werd gegeven op onze premièreavond in Berchem, voor een volle zaal en in aanwezigheid van de arbeiders.  

 

De film kreeg extra vertoningen bij vakbondscentrales, Manifiesta, Belmundo en het Vlaams Vredesinstituut. De film gaat ook op toer op filmfestivals, zoals het  International Migration and Environment Festival van Toronto en het Festival van de Politieke Film in Buenos Aires.

Onze rol in dit project:

research
scenario
strategie
opname
regie
aansturing team
postproductie
communicatieplan
website
social media
organisatie première

Samenwerken? Vertel ons wat je zoekt

Blijf op de hoogte