Qatar aan de Schelde

Terwijl de ogen van de wereld zich richten op de mensenrechtenschendingen in Qatar, moeten we ook durven in eigen boezem kijken.

Qatar aan de Schelde is een korte documentaire (26min) over de arbeiders die werden uitgebuit op een werf van chemiereus Borealis in de Antwerpse haven, en hoe ze samen de strijd aangingen om hun rechten op te eisen.

Schrijf je in via het formulier en kijk gratis mee naar de online première op 12 december om 20u.

 

Het verhaal

Deze zomer kwam een enorme zaak van mensenhandel en economische uitbuiting aan het licht, op een werf van chemiereus Borealis in de haven van Antwerpen. 174 slachtoffers meldden zich aan. Volgens de Belgische wet moesten zij meteen in bescherming worden genomen. Maar twee maanden na het uitbreken van deze zaak, was er nog altijd geen hulp voor de meeste slachtoffers.

Hoe is dit kunnen gebeuren? ‘Qatar aan de Schelde’ volgt de groep Bengaalse en Turkse arbeiders tijdens hun strijd om erkenning en stelt vragen over de verantwoordelijkheid van bedrijven die hun
werk outsourcen via onderaannemingen.
 
Met de medewerking van

Met getuigenissen van de arbeiders en bijdragen van Luc Cortebeeck – Internationale arbeidsorganisatie, Jan Buelens en Mieke Van Laer – advocaten van de arbeiders en David Van Turnhout – de journalist die de zaak aan het licht bracht.

Kijk mee naar de online première

‘Qatar aan de Schelde’ wordt voorgesteld op 12 december 2022 via een online première in samenwerking met vele partners. Schrijf je in om de première niet te missen

 

Onze partners

‘Qatar aan de schelde’ wordt voorgesteld
in samenwerking met 

ABVV, ACV, Mo* Magazine, Gazet Van Antwerpen, DeWereldMorgen, Oikos, Vermeylenfonds, Sampol, Hart Boven Hard, KifKif, Sociaal.net, Motief vzw, Ella Vzw, Vrede vzw, ACV Puls, Masereelfonds, Algemene Centrale van de ABVV, de Mens.nu, Visie.net, SAAMO Antwerpen, Hand in Hand tegen racisme, Fos ngo, Menarg, Victoria Deluxe 

Reserveer je plaats voor de digitale avant-première

12 december 2022, om 20.00 uur, via livestream, gratis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Docwerkers VZW om een link naar de livestream van ‘Qatar Aan De Schelde’ te ontvangen. 

Steun dit project

Docwerkers VZW is een ploeg van geëngageerde filmmakers die maatschappelijk debat en verbinding
wil creëren rond sociale en ecologische uitdagingen.  

Wil je projecten zoals ‘Qatar aan de schelde’  mee mogelijk maken? Steun ons met een gift. 

Hulp nodig bij een project?

Docwerkers realiseert ook producties op maat voor non-profit organisaties.
Wil je met jouw organisatie harten en geesten veroveren en mensen aansporen tot actie? Aarzel niet om ons te contacteren met je wilde plannen. 

CC-BY-NC-ND 2022 – Docwerkers vzw | privacy

Hartelijk dank voor je inschrijving

Enkele dagen voor de première ontvang je een link in je mailbox.